Aan de slag met PHP [deel 1]

Inleiding

De (web)programmeertaal PHP stelt je in staat om veel webbased apps of websites te ontwikkelen. Dit door de eenvoud en veelzijdigheid. In deze serie van artikelen gaan we je op weg helpen om aan het einde van de reeks, met behulp van PHP je eerste eenvoudige website te maken.

De basics

PHP voert je code als een script uit. Je code hoeft dus niet te worden omgezet naar machinetaal (compileren). Dit heeft als grote voordeel dat het beheer een stuk gemakkelijker wordt dan wanneer de code onleesbaar gecompileerd zou zijn. Je opent namelijk slechts het script, bewerkt de stukjes die nodig zijn en slaat het daarna weer op. De rest gebeurt vanzelf.

Om de scripts uit te voeren heb je een server nodig. Deze server leest je code, voert de code uit en stuurt de output naar de webbrowser van de gebruiker. Bekende servers in deze wereld zijn Apache, NGIX en Microsoft IIS.

Scripts eindigen in de meeste gevallen dan ook op de extensie .php en worden veelal via een FTP verbinding beheerd.
Lees dus ook ons andere artikel over het beheren van je website via Notepad++ en FTP.

Aan de slag

We gaan het eerst hebben over de codeopmaak. Later in de serie gaan we bestanden daadwerkelijk uploaden en vanuit FTP bewerken.

PHP-code kan in veel bestanden staan. Het is niet nodig (maar wel aan te raden) om het op te slaan in een .php-bestand. Hier ben je vrij in. Je dient wel, ten alle tijde aan te geven dat je PHP-code wil uitvoeren. Hiervoor begin je je code met het volgende:

<?PHP

Deze 5 tekens geven aan dat de code die volgt, PHP is, en dus uitgevoerd dient te worden. Verder dien je je code af te sluiten met de onderstaande tag:

?>

Samengevoegd, in een script krijg je dan het volgende:

<?PHP
//Hier komt later je code
?>

Zoals je ziet in het bovenstaande stukje, is het mogelijk om opmerkingen te plaatsen. Je gebruikt hiervoor de 2 schuine streepjes, gevolgd door de opmerking.

Nu we een basisscript hebben, is het de bedoeling om verder te gaan. We laten nu ons script de standaardtekst “Hello world” schrijven. Hiervoor gebruiken we het ‘echo’ commando. Samengevoegd met het bovenstaande ziet de code van het script er als volgt uit;

<?PHP
//Hier komt later je code
echo 'Hello world';
?>

Zodra je dit bestand opslaat op een server, en opent krijg je het volgende:

Hulp nodig bij het opslaan en uitvoeren van een script? Zie dan ook dit artikel:
Wat is FTP en hoe gebruik ik dit met Notepad++?