Wat is DNS?

Domain Name System

Wat is DNS? Deze term komt niet alleen in de webdesign, maar in de gehele ICT-wereld vaak voor. Wat is het en waar dient het voor? We gaan er in dit artikel kort op in.

Domeinnaam

DNS is het achterliggende systeem achter domeinnamen. Domeinnamen kun je zien als de ‘namen van IP-adressen’.
Dit betekent dat een domeinnaam staat voor een IP-adres. Als je dus surft naar ‘foreach-it.nl’, dan wordt op de achtergrond de domeinnaam omgezet naar het juiste IP-adres.
Dit omdat het natuurlijk veel makkelijker is om een domeinnaam (dus een woord of een naam) te onthouden dan een IP-adres (bijvoorbeeld 8.8.4.4).

Daarnaast komt het voor dat een IP-adres verandert. Omdat je niet al je bezoekers een mailtje wilt sturen over het veranderen van het IP-adres, koppel je hier een domeinnaam aan. Deze zal minder snel veranderen.

Hoe werkt het? (in het kort)

 1. Jij typt in je browser het adres ‘foreach-it.nl‘ in.
 2. Allereerst wordt dit adres ontleed. Dit betekent dat we gaan ‘strippen’. In het geval van domeinnamen, strippen we met puntjes (.). We houden dus de volgende items over:
  • foreach-it
  • nl
 3. Zoals je ziet hebben we twee items. Dit omdat het stukje (.)NL ook een domeinnaam is. We noemen dit gedeelte (.nl of .com) dan ook het top level domain (tld).
  Top Level Domains liggen min of meer vast. Dit betekent dat het niet gemakkelijk is om zelf een nieuwe TLD aan te maken. De laatste jaren zie je dat dit wel gemakkelijker wordt. Zo bestaat er bijvoorbeeld een .amsterdam TLD.
 4. Daarnaast hebben we de daadwerkelijke domeinnaam ‘foreach-it‘.
 5. DNS vertelt dat je voor .NL op de centrale server van de betreffende TLD moet zijn.
 6. Deze centrale server, verwijst voor ‘foreach-it’ weer naar de (DNS-)server van Foreach-IT. Hier staan de DNS-records van xxx.foreach-it.nl.
 7. Via onze DNS-server beschrijven we dat je voor de algemene website, op het IP-adres 185.56.145.201 moet zijn.
 8. Je browser weet nu dat hij moet verbinden met het bovengenoemde IP-adres en zal de website inladen.